Ervaring Nora

Ik leerde Desie kennen toen ik 30 weken zwanger was van mijn tweede kind. Mede door haar is mijn bevalling een hele fijne ervaring geworden. Ik ben uiteindelijk met 42 weken en 3 dagen, zonder medische pijnstilling bevallen in het MMC Veldhoven in een opblaasbaar bevalbad, van een gezond meisje. In medische termen had ik een VBAC, en dan ook nog onder water.

 Zonder de continue ondersteuning tijdens de zwangerschap en bevalling had ik een hele andere geboorte gehad.

 Ze heeft me ook goed begeleid bij het maken van een helder bevalplan, ze is op mijn verzoek mee geweest naar het ziekenhuis toen ik over de 40 weken ging, en ze heeft meegeholpen om mijn “zorgvraag buiten de richtlijnen” in het ziekenhuis te realiseren.

De grote pluspunten van Desie als persoon

Ikzelf ben van mening dat ieder mens zowel mannelijke en vrouwelijke “energie” in zich heeft. Bij mij is de mannelijke energie sterk vertegenwoordigd. Ik kom heel goed voor mezelf op en ik vind Desie een hele warme, vrouwelijke, rustige energie uitstralen. Ik kon de zachtheid van Desie goed gebruiken tijdens de bevalling om dicht bij mezelf te blijven en om naar binnen te keren en me over te geven aan de bevalling. Haar coaching is me goed bevallen: Het blijven letten op mijn ademhaling en mijn stemgebruik hielp heel goed om de weeën goed mee op te kunnen vangen. Als ik die ondersteuning van haar niet had gehad, dan had ik deze mooie geboorte niet gehad. Mijn man is een grote lieverd die bij het zien van bloed, flauw kan vallen. Mijn moeder is ook een lieverd, maar ze is geen doula met de kennis van een doula. Waar zij het toch nog spannend vond, bleef Desie in vertrouwen. Ik vond haar steun heel fijn en liet zoveel mogelijk communicatie met het ziekenhuispersoneel over aan Desie, wat mij rust en ruimte gaf.

Feiten over doula’s

Een doula heeft meerdere “extra’s”, om je bevalling soepel te laten verlopen: Ze kent je namelijk al langer en weet je voorkeuren. Met haar erbij kun je je meer op je gemak voelen, als je in het ziekenhuis bevalt. Een doula is continu aanwezig bij je bevalling, wat heel belangrijk is voor de hormonenbalans om een bevalling soepel te laten verlopen. Een doula is neutraal omdat ze niet medisch verantwoordelijk is. Een doula zorgt door haar aanwezigheid voor “informed consent” zoals in de WGBO vastgelegd is. Dat wil zeggen dat ze helpt om de B.R.A.I.N.S.-Methode te laten toepassen door zorgpersoneel, waardoor jij als bevallende vrouw de regie in handen blijft houden. Daarnaast is ze er ook voor je wederhelft, mocht het je partner allemaal te veel worden. Een doula neemt niet de plaats in van je partner, maar ondersteunt jullie allebei. Mijn man bijvoorbeeld was heel blij dat ze erbij was.

Achtergrondinformatie

Mijn eerste kind is geboren met een, door mij ingeplande, keizersnede vanwege een stuitligging en uitblijvende weeën, omdat mijn kindje door een versiepoging niet meer diep in mijn bekken zat ingedaald. Ik was nog erg jong en had nog nooit van een doula gehoord. Dat wilde ik de tweede keer anders doen, ik wilde alles doen wat ik kon om de kans op een natuurlijke bevalling zonder medisch ingrijpen, zo groot mogelijk te maken. Ik had al enige informatie verzameld over de risico’s van vaginaal bevallen na een eerdere keizersnede, en Desie gebruikte haar doula-netwerk voor verdere informatie. Zes weken na de bevalling had ik het nagesprek met Desie en toen kon ze me nog wat fijne details delen die mij ontschoten waren. Ook dat is prettig. Toen ik haar ontmoette, uitte ik mijn zorgen en twijfels over of ik dit keer wèl vaginaal zou kunnen bevallen. Ze pakte mijn hand en zei “Dat kùn jij!” Dat raakte me diep in mijn hart, en zo zwanger als ik maar was, koos ik voor Desie.

Nora

< terug naar reviews