Doula

Iedere geboorte is uniek. Het is belangrijk om een fijn en steunend geboorteteam om je heen te hebben; mensen die je volledig vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Alleen dan kun jij je overgeven en kan jouw lijf zo optimaal mogelijk bevallen.

– If a woman doesn’t look like a Goddess during labor, then someone isn’t treating her right – Ina May Gaskin

Tijdens de zwangerschap zal ik je voeden met alle (evidence based) kennis en opties, zodat je in staat bent goed geïnformeerde eigen keuzes te maken over jouw zwangerschap, jouw bevalling en jouw baby. Ik leer je alles over het bevalproces, ik geef je tools en technieken om tijdens de bevalling in te kunnen zetten en ik geef je emotionele ondersteuning; ik ben er voor je bij angsten en onzekerheden en ik zal je aanmoedigen en vertrouwen geven. Het kan natuurlijk altijd, maar in principe heb je geen aanvullende zwangerschapscursus nodig.

Tijdens de bevalling draait alles om jou, je kindje en je eventuele partner. Jullie zijn het middelpunt. Ik geef continue ondersteuning gedurende het hele proces. Dit doe ik in iedere omgeving; of dit nu thuis is, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis.

In tegenstelling tot verloskundigen, verpleegkundigen en gynaecologen ben ik niet gebonden aan werkdiensten en heb ik geen andere verantwoordelijkheden. Mijn enige doel is om jou/jullie de best mogelijke continue ondersteuning te geven. Dit kan fysieke ondersteuning zijn, bijvoorbeeld het geven van tegendruk of massage, emotionele ondersteuning, zoals bijvoorbeeld geruststelling, maar ik geef ook informatie, bewaak wensen, opper ideeën en maak foto’s. Je hebt iemand die je vertrouwd aan je zijde gedurende de gehele bevalling; ik kom zodra de eerste weeën beginnen en ga pas ruim na de geboorte weer weg.

Ook na de bevalling ben ik er voor je. Een nieuwe balans vinden met een pasgeboren baby kan heel overweldigend zijn. Je kan bij me terecht met al je vragen en ik zal je voorzien van fijne post partum tips.

Partner

Naast het ondersteunen van de bevallende vrouw vind ik de ondersteuning voor haar eventuele partner ook een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ook voor deze persoon is de geboortedag een grote levensgebeurtenis, een dag die je je altijd zal blijven herinneren. Voor partners kan het heel geruststellend zijn om iemand erbij te hebben die niet weg gaat, die op de hoogte is van alle geboortewensen en deze bewaakt en iemand die jou kan helpen je partner te steunen. Partners kennen de bevallende vrouw het allerbeste, doula’s weten veel over bevallen: samen maken ze een fantastisch geboorteteam.

Hoe ziet een doula traject er concreet uit?

Een overzicht van mijn werkwijze vind je hier.

– Give me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can and the wisdom to know the difference – Reinhold Niebuhr

– A dream without a plan is just a wish – Katherine Paterson