Doula

Iedere geboorte is uniek. Het is belangrijk om een fijn en steunend geboorteteam om je heen te hebben; mensen die je volledig vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Alleen dan kun jij je overgeven en kan jouw lijf zo optimaal mogelijk bevallen.

– If a woman doesn’t look like a Goddess during labor, then someone isn’t treating her right – Ina May Gaskin

Het woord ‘doula’ is van oorsprong oud-Grieks en betekent: ‘dienende vrouw’. Mijn doel is om je te steunen, om jouw kennis over bevallen te vergroten en om je te helpen ontdekken welke opties je als barende vrouw allemaal hebt zodat jij een bevalling kan hebben die bij jou past en waarover je zelf de regie hebt.

Tijdens de zwangerschap zal ik je voeden met alle (evidence based) kennis en opties, zodat je in staat bent goed geïnformeerde eigen keuzes te maken over jouw zwangerschap, jouw bevalling en jouw baby. Ik leer je alles over het bevalproces, ik geef je tools en technieken om tijdens de bevalling in te kunnen zetten en ik geef je emotionele ondersteuning; ik ben er voor je bij angsten en onzekerheden en ik zal je aanmoedigen en vertrouwen geven. Het kan natuurlijk altijd, maar in principe heb je geen aanvullende zwangerschapscursus nodig.

Tijdens de bevalling draait alles om jou, je kindje en je eventuele partner. Jullie zijn het middelpunt. Ik geef continue ondersteuning gedurende het hele proces. Dit doe ik in iedere omgeving; of dit nu thuis is, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis.

In tegenstelling tot verloskundigen, verpleegkundigen en gynaecologen ben ik niet gebonden aan werkdiensten en heb ik geen andere verantwoordelijkheden. Mijn enige doel is om jou/jullie de best mogelijke continue ondersteuning te geven. Dit kan fysieke ondersteuning zijn, bijvoorbeeld het geven van tegendruk of massage, emotionele ondersteuning, zoals bijvoorbeeld geruststelling, maar ik geef ook informatie, bewaak wensen, opper ideeën en maak foto’s. Je hebt iemand die je vertrouwd aan je zijde gedurende de gehele bevalling; ik kom zodra de eerste weeën beginnen en ga pas ruim na de geboorte weer weg.

Ook na de bevalling ben ik er voor je. Een nieuwe balans vinden met een pasgeboren baby kan heel overweldigend zijn. Je kan bij me terecht met al je vragen en ik zal je voorzien van fijne postpartum tips.

Naast het ondersteunen van de bevallende vrouw vind ik de ondersteuning voor haar eventuele partner ook een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ook voor deze persoon is de geboortedag een grote levensgebeurtenis, een dag die je je altijd zal blijven herinneren. Voor partners kan het heel geruststellend zijn om iemand erbij te hebben die niet weg gaat, die op de hoogte is van alle geboortewensen en deze bewaakt en iemand die jou kan helpen je partner te steunen. Partners kennen de barende vrouw het allerbeste, doula’s hebben veel kennis over het proces: samen maken ze een fantastisch geboorteteam.

– Don’t just wish for a great birth. Prepare for one –

Werkwijze

Ieder mens is uniek, we hebben allemaal onze eigen wensen en dromen. De begeleiding die ik geef pas ik hierop aan; wat heb jij nodig?

Het succes van mijn werk hangt in grote mate af van jouw vertrouwen. Om deze reden is het belangrijk om te ontdekken of we een klik hebben.

We beginnen daarom ook altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vooraf aan de bevalling

– Knowledge is power –

Als er een match is gaan we onze vervolg afspraken inplannen. Deze afspraken vinden plaats vooraf aan de geboorte en zullen in totaal ongeveer 8-10 uur in beslag nemen. Een aantal voorbeelden van onderwerpen welke we gedurende deze afspraken zullen bespreken zijn:

 • de fysiologische bevalling:
  • de verschillende stadia van een bevalling
  • welke processen vinden er fysiek (lichamelijk), emotioneel (onze gevoelens) en mentaal (ons denken) plaats? En hoe hebben deze invloed op elkaar?
  • welke processen vinden er plaats in het lijf van je kindje?
  • hoe kunnen we al deze processen het beste ondersteunen?
 • technieken om weeën beter op te kunnen vangen
 • mogelijke complicaties en interventies
 • wat wil jij?
 • jouw geboorteplan (‘a dream without a plan is just a wish’)
 • pijnbestrijding
 • wat heeft je partner nodig?
 • eerdere ervaringen, angsten en/of onzekerheden
 • bevalhoudingen
 • borstvoeding/flesvoeding
 • post partum (de periode na de bevalling)
 • … etc.

De bevalling

Vanaf 37weken zwangerschap ben ik 24/7 oproepbaar. Tijdens de bevalling draait alles om jou, je kindje en je eventuele partner. Ik zal bij de bevalling zijn vanaf het moment dat jij me er graag bij hebt en ik zal pas weer gaan ruim na de geboorte, wanneer jij en je nieuwe kindje vol vertrouwen samen zijn. Je hebt iemand die je vertrouwd aan je zijde gedurende de hele bevalling en ik voorzie je met veel liefde van fysieke, emotionele en informatieve ondersteuning.

Na de bevalling

Ook na de geboorte ben ik er nog voor je. Je kan bij me terecht met al je vragen en eventuele  onzekerheden en ik zal je voorzien van fijne postpartum tips.

Gedurende de eerste week na de geboorte breng ik jullie een kort bezoekje. Vaak is het fijn om elkaar weer even te zien na zo’n intense gebeurtenis als een bevalling.

Ongeveer 4-6 weken na de geboorte plannen we een nagesprek in om nog eens uitgebreid stil te staan bij de bevalling en hoe jij deze ervaren hebt. Vaak kan ik wat details aanvullen welke je zelf niet meegekregen hebt. Dit is onze laatste officiële afspraak; hierna eindigt de doula begeleiding.

Ik bied verschillende doula pakketten met verschillende bijbehorende prijzen aan. Een overzicht vind je hier.