Ervaring Malou

Toen ik wist dat ik zwanger was, wist ik ook al vrij snel dat ik graag een doula bij de bevalling wilde. Ik had er al vaker iets over gehoord en heb me er wat meer in verdiept naarmate de zwangerschap vorderde. De grootste reden voor mij was dat ik iemand bij de bevalling wilde hebben die ons beide gerust kon stellen en kon helpen als we zelf in paniek zouden raken. De verloskundige was daarin voor mij niet voldoende, omdat die vooral uitgaat van de praktische kant van de bevalling. Ik wilde heel graag natuurlijk bevallen zonder medische ingrepen en om dat te kunnen leek wat mentale ondersteuning de juiste keuze. Daarom kozen we voor een doula bij de bevalling.

Via een oud klasgenoot kwam ik bij Desie terecht. Ze had nog geen website dus ik moest afgaan op de verhalen van mijn oud klasgenootje, die erg over haar te spreken was. We hebben gebeld voor een kennismakingsgesprek en aan de telefoon klonk het al veelbelovend. Tijdens de kennismaking voelde we meteen dat het goed zat. Desie is heel rustig, geïnteresseerd, neemt echt de tijd voor je en heeft bovenal een hele warme uitstraling wat meteen voor een veilig gevoel zorgt. Dat had ik nodig, want ik wilde alleen iemand bij mijn bevalling hebben bij wie ik me 100% op mijn gemak voelde. De gesprekken die daarop volgde waren heel informatief, maar ook gezellig. Iets wat ons veel vertrouwen gaf is de chemie tussen ons en Desie.

Toen de weeën zo’n beetje 4 uur aan de gang waren hebben we Desie om 4.30u ‘s nachts wakker gebeld. Toen ze er eenmaal was vielen de weeën stil en bleven een half uur weg. Desie bleef echter heel relaxed en maakte geen aanstalten om weer te vertrekken. Voor ons heel fijn, want we voelde ons in eerste instantie best wel bezwaard. Ze bleef mee ontbijten, gaf mij een massage en kletste met ons over van alles en nog wat.

 Ze was nooit heel erg aanwezig en bleef ook makkelijk op de achtergrond, maar ze was wel betrokken. Een hele prettige balans vonden wij dat.

De bevalling kwam langzaam op gang en de weeën werden niet constant. Toch hielden we vertrouwen, omdat Desie ons gerust stelde dat alles helemaal normaal verliep. Na 19 uur werden de weeën heftiger en nog 2 uur later hebben we de verloskundige gebeld. Ik had toen voldoende ontsluiting om naar het ziekenhuis te mogen, iets wat wij zelf graag wilde. De bevalling kwam daarna flink op gang en eenmaal in het ziekenhuis brak mijn vruchtwater vrij snel. Desie heeft toen geregeld dat alles verliep zoals wij wilden, zodat Matthijs bij mij kon blijven. Onder de douche begonnen de persweeën. Helaas was de enige verloskundige die wij er niet bij wilde hebben er wel bij en Desie voelde feilloos aan wat dit voor impact had op de bevalling. Toen de verloskundige zelf voorstelde om het over te dragen aan een andere verloskundige heeft Desie hiermee ingestemd, wetende dat dit aansloot bij onze wens. De hele persfase heeft Matthijs mijn ene hand en Desie mijn andere hand vastgehouden. Bij elke wee moedigde ze mij aan en vertelde hoe goed ik het deed. Ze hielp me te kalmeren tussen de weeën door, terwijl Matthijs mij ondertussen streelde en geruststelde. Het was een topteam wat ik aan mijn bed had. Ik moest de kracht om te bevallen uit mijn tenen halen, want mijn energie was op na 26 uur bevallen. Maar dankzij de steun van Matthijs en Desie heb ik een volledig natuurlijke bevalling gehad, zonder complicaties en helemaal zoals ik het wilde. Wij weten zeker dat de bevalling niet zo was verlopen als Desie er niet bij was geweest. Dan hadden we na een paar uur de verloskundige gebeld omdat de bevalling langzaam op gang kwam. Dan was het waarschijnlijk een medische bevalling geworden. Nu duurde de bevalling wel langer, maar dat was het mij helemaal waard!

Malou

< terug naar reviews